Forum www.saranghae.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Bibimbap (poziom trudności- 0,1)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.saranghae.fora.pl Strona Główna -> K-Life / K-cuisine
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gaiden92
Wysztylizowany Popstar


Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 1223
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn, ale do Korei mnie ciągnie

PostWysłany: Sob 12:27, 23 Cze 2012    Temat postu: Bibimbap (poziom trudności- 0,1)

Trzeba i ten temat ruszyć wreszcie! Zapewne większość wie jak to zrobić i wcale nie potrzeba do tego wymyślnych składników. Tak naprawdę to można tam dać wszystko co się chce. Jedyny warunek: Gochujang musi być żeby dać temu wszystkiemu ostrości i olej sezamowy do zamarynowania mięsa- daje to ten azjatycki smak, który znamy z koreańskich czy chińskich restauracji. Co ważne- nie dajemy tego pół kilograma. Jak ktoś jadł sam Gochujang to wie jaką to ma moc, a olej sezamowy jest niezwykle intensywny.



Przykładowe składniki znalazłem w internecie tylko po to, żeby pokazać co można do tego dodać:

20 dag wołowiny (mielona lub do zmielenia)
czosnek
garść kiełków sojowych
garść wiórków z marchwi
pęczek dymki ze szczypiorem
garść pieczarek
garść plasterków cukinii
garść szpinaku
ryż
jajko
sól, pieprz, ziarenka sezamu do dekoracji, cukier, sos sojowy, olej sezamowy, Gochujang.

Oczywiście według upodobań można zrezygnować z mięsa, można dodać tofu... praktycznie wszystko można tam zrobić.

Mięso:

Do mielonej wołowiny dodajemy 3-4 ząbki czosnku, łyżkę cukru, 1-2 łyżki sosu sojowego, łyżkę oleju sezamowego, sól, pieprz i chilli. I to się marynuje do czasu smażenia.

Wszystkie warzywa kroimy w słupki wielkości zapałki, w tym przepisie są podane plasterki- mogą być i one, tylko wtedy trudniej je się to łyżką. Wszystkie pokrojone przez nas warzywa podsmażamy z solą i pieprzem. Gdy już się przyrumienią możemy je wyłożyć i nie martwić się o to, że będą zimne- gdy się je doda do gorącego ryżu będą ciepłe. Smażymy też zamarynowane mięso i jajka żeby były sadzone. W momencie smażenia możemy już gotować ryż- 15- 18 minut wystarczy żeby usmażyć wszystko.

Następne wrzucamy ryż do misek, dodajemy trochę oleju sezamowego i wykładamy to co usmażyliśmy na ryż tak jak pokazano na obrazku (nie musi być idealnie). Dodajemy na wierzch trochę ziarenek sezamu i trochę pasty Gochujang... dajemy dla innych to co zrobiliśmy, rozdajemy łyżki, robimy wielkie mieszanie i mamy szamanie!

Trudne to nie jest, widziałem bardziej karkołomne rzeczy (jak rosół, w którym pływa kurczak z ginsengiem... nie pamiętam jak się to nazywało) ale na pewno jak się nie ma pomysłu na obiad, a ma się ryż i coś w lodówce to da się zrobić. Chyba z tego najtrudniej dostać Gochujang- cena nie jest zbyt mała ale pasty starcza na naprawdę dużo.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Gaiden92 dnia Sob 12:42, 23 Cze 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nugatess
Supa Dupa Diva


Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 497
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z krainy kpop'em ociekającej

PostWysłany: Nie 22:03, 24 Cze 2012    Temat postu:

Moje koreańskie koleżanki zaprosiły mnie na bibimbap :) Było bardzo ostre, ale pyszneeee! Jak ktoś jest ciekawy to niech zajrzy do moich zdjeć na fejsie ;)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gaiden92
Wysztylizowany Popstar


Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 1223
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn, ale do Korei mnie ciągnie

PostWysłany: Pon 9:08, 25 Cze 2012    Temat postu:

Właśnie najlepsze z tego wszystkiego jest to, że Bibimbap da się zrobić samemu bardzo łatwo- oby Gochujangu było i żeby ostro było :D

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.saranghae.fora.pl Strona Główna -> K-Life / K-cuisine Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin